PĚNA JAKO IZOLACE NEBO BĚŽNĚ UŽÍVANÝ ZPŮSOB IZOLACE? Před touto otázkou stojí mnoho stavitelů. Když se během posledních 50 let uvažovalo o izolaci, mělo se za to, že je to naprosto jednoduchá záležitost. Jediné úvahy se týkaly toho, zda použijeme skelnou vatu, polystyren nebo celulózu. Málokdo věděl, že na izolaci stropu je potřeba jiná tloušťka izolace než na izolaci stěn, hodnotu R (izolační tepelný odpor) řešilo malé množství lidí. Nikdo se příliš nezabýval izolací během projektování domu a poté kontrolou během výstavby.

Za 50 let se v oboru izolací neobjevila žádná skutečně velká zlepšení, takže stavitelé a architekti používali pro své projekty notoricky známé typy izolace a výsledek byl žalostný. Nicméně během posledních deseti let v oboru izolací nastalo VÝRAZNÉ ZLEPŠENÍ – STŘÍKANÁ IZOLAČNÍ PĚNA! 

Nejedná se o izolaci, která byla jen o trochu lepší než tradiční izolační systémy používané polovinu století. Stříkaná pěna izoluje obytné domy a nebytové prostory DALEKO LÉPE A KVALITNĚJI! Lidem dochází, že kvalitní izolace je opravdu klíčová nejen pro komfortní bydlení, ale hlavně na úspory za energie a nízké náklady na bydlení. Kvalitní izolace je vlastně investice. Pokud je kvalitní, tak se sama zaplatí a poté šetří nemalé částky za energie. Je rozdíl platit 40 000 Kč nebo pár tisíc za celý rok. Stříkané izolační pěny rovněž nabídly velká zlepšení i v mnoha dalších oblastech. Stačí se podívat na řadu výhod této izolace:

  • Stříkaná pěnová izolace snížila měsíční náklady na klimatizaci/vytápění na 30-60 %
  • Izolační pěna zlepšuje kvalitu vzduchu uvnitř objektu (omezuje výskyt alergií a astmatických záchvatů)
  • Izolace ze stříkané pěny přispívá k tomu, že obytné i nebytové prostory jsou mnohem tišší
  • Izolace ze stříkané pěny eliminuje vznik plísní při kontaktu a omezuje budoucí růst plísní
  • Pěnová izolace není zdrojem potravy pro plísně
  • Stříkaná pěnová izolace během času nesesedá ani neklesá, drží tvarovou stálost
  • Má trvale neměnné izolační parametry
  • Kompletně izoluje veškeré mezery a vyplňuje všechna místa
  • Izolace ze stříkané pěny neumožňuje únik či průnik vzduchu do Vašeho domu

Nyní je největší výzvou pomoci odborníkům ve stavebnictví, aby pochopili, že STŘÍKANÉ IZOLAČNÍ PĚNY A STANDARDNÍ IZOLACE JSOU DIAMETRÁLNĚ ROZDÍLNÉ!

V uplynulých 5 desetiletích nezáleželo na tom, zda jste si pořídili izolaci ze skelné vaty nebo celulózy, protože měla stejnou kvalitu i stejný izolační tepelný odpor. Mnoho majitelů domů šlo prostě k místnímu dodavateli izolačního materiálu, naložilo si auto a izolovalo si dům samo. Znovu podotýkám, že ohledně izolování domu nebo firmy se nebylo nutné nějak zvlášť rozhodovat.

V oboru pěnových izolací jsme zjistili, že nemůžeme věřit ani hodnotě tepelného odporu, protože zastaralé zkoušky tepelného odporu jsou nepřesné. Ani zdaleka nejsou správné. Tyto staré zkoušky tepelného odporu měří pouze jeden typ tepla – teplo přenášené vedením.

V našem oboru pěnových izolací používáme zkoušky zjišťující hodnotu vlastností (Performance Value Tests). Tyto zkoušky měří všechny 3 typy tepla: teplo přenášené vedením, teplo přenášené konvekcí a sálavé teplo od slunce. Tyto zkoušky vlastností prokázaly, že skutečná hodnota tepelného odporu (hodnota R) standardní izolace je velmi nepřesná. Jejich hodnota R se může snížit až o 60 %.

Před lety, když se zkoušky prováděly poprvé, bylo mnoho stavitelů a architektů zmatených. Jak je to možné? Staré standardní izolace umožňují značné proudění vzduchu. Takže únik a průnik vzduchu v našich domovech a budovách byly velmi vysoké, a proto naše účty za energie byly mnohem vyšší, než bylo nutné. Pěnová izolace zabraňuje volnému proudění vzduchu, díky čemuž se jedná o vynikající izolační materiál. Zastavení zbytečnému proudění vzduchu přispívá k tomu, že domy jsou mnohem úspornější.

Naší společnosti každý měsíc volají majitelé domů, kteří se ptají, proč jejich účty za energie jsou tak vysoké, i když jsou přesvědčeni, že svůj dům zaizolovali tou nejlepší izolací ze skelné vaty, celulózy nebo minerální vlny, jak je dnes na trhu k dispozici. Rovněž nám volají stavitelé a architekti a ptají se, proč některé jejich budovy a domy vykazují v reálu tak špatné vlastnosti. Vynaložili značné množství prostředků na modernizaci klimatizace, nainstalovali střešní materiály odrážející teplo, fólie blokující sluneční záření na okna na východní/západní fasádě atd., ale žádné z těchto produktů neřeší jejich problém s vysokými účty za energie. Žádný z těchto problémů nebude vyřešen bez vyřešení problému s prouděním vzduchu.

Pokaždé, když jdeme posoudit zateplení domu nebo komerční budovy, zjistíme to samé. Dům byl izolován standardní izolací v nedostatečné tloušťce, izolace byla nepřesně nainstalována a měla mezery. Postupem času změnila svůj objem a tím i své izolační vlastnosti a byla prodyšná. Ne vždy však můžete izolaci vyměnit tak jednoduše jako kohoutky nebo vanu. Za nekvalitní izolaci budete platit celý život. S touto drahou chybou budete žít a platit vyšší účty za energie při topení či klimatizaci. Takže BUĎTE OPATRNÍ. Nekupujte ty nejlevnější izolace ani nepřijímejte nejlevnější nabídky. 

POTŘEBUJETE VÍCE INFORMACÍ? NALEZNETE JE V SEKCI “ PROČ ZVOLIT PĚNU? „ nebo na odkazu níže:

https://hs-penovaizolace.cz/strikana-penova-izolace/

MÁME PRO VÁS VÍCE. Jsme HOME STUDIO, jsme z Chrudimi. A můžeme Vám nabídnout daleko více. Naší další specializací jsou podlahy ve Vašem domě. Realizujeme anhydritové podlahy, následně pak nivelační stěrky a pokládky finální krytiny, především pokládky vinylových podlah, ať už v lepené či zámkové formě. Náš showroom o rozloze 500m2 Vás překvapí opravdu širokou nabídkou podlah či vnitřních dveří, vše vyvzorováno pro lepší představu a výběr. Rádi se Vám budeme věnovat 😉

http://www.home-studio.cz

http://hs-anhydrit.cz